måndag 3 januari 2011

Hur orkar hon?!

Idag har Lia sovit mellan 12.30-14.15. Hon vaknade 8 i morse. Hon somnade runt 19.30 ikväll. Hon borde varit helt slut. Hon vaknade igen strax efter 20 och var helt omöjlig att somna om. Hon bara gallskrek. Hon fick komma upp efter 30 minuter, vi trodde ju hon hade ont nånstans, hon borde ju varit dödstrött! Men nahe, väl uppe så var hon piggelin själv. Vi 21.15 gjorde jag ett nytt ryck, in i sovrummet och la henne uppe på mig, som hon brukar somna. Visst var hon trött, men kämpa emot skulle hon. Hon vänder och vrider sig och det är omöjligt att somna henne. Hon rullar liksom över till rygg när hon ligger uppepå mig, det funkar inte! Tillsist la jag ner henne i hennes säng, hon protesterade vilt såklart. Jag låg bredvid och klappade på henne och hon gallskrek, reste sig, var vansinnig. Tillsist la hon sig ner och efter mycket klappande på ryggen och pannan/kinden så somnade hon. Jag har kramp i armen! Jag tycker ju det är mysigt när hon somnar uppe hos mig, men när hon snurrar på det viset så går det ju inte!

Jag blir galen. Hon borde verkligen vara dödstrött! Jag fattar inte hur hon kan sova så lite?! 1 gång/dag är absolut för lite när man är 10, snart 11 månader. På kvällarna brukar hon ju dock sova, hon brukar somna mellan 19.30-20, sen brukar hon vakna till ett par ggr under kvällen så man får gå in och somna om eller bara stoppa in nappen, men så här brukar hon inte göra. Hon behöver verkligen sova 12 timmar under natten när hon inte sover på dagen! Ja, jag vet att bebisar kan bli övertrötta, men hon verkar verkligen inte kräva mer sömn, det går helt enkelt inte att få henne och sova mer. Men vem som helst som känner sig manad att försöka är välkommen!
She´s all yours!

5 kommentarer:

Johanna Edeslätt sa...

I know the feeling!
Alva har också bara sovit en gång om dagen ett tag nu, en dryg månad skulle jag tro. 8 på morgonen går hon upp. Sen sover hon mellan 13-14.30 ungefär. Sen vaken till 21 då hon brukar somna.

Hur fan orkar hon är precis den frågan jag också ställer mig själv??!! Helt otroligt att dom kan sova så lite när dom är så små som Lia och Alva! Hon verkar inte heller trött, utan får den sömn hon behöver. Däremot är hon sjukt svår att söva. Vi var verkligen bortskämda med Klara... Nu har vi fått veta att vi lever det vill jag lova. Och den som kommer och säger till mig att jag har dåliga rutiner som låter min 11 månaders vara vaken så sent på kvällen kan gärna få komma och försöka söva henne tidigare om h*n vill ;-)

Hoppas allt är bra med er och att ni haft en strålande jul och nyårshelg :-)
Kram

Helena sa...

Tyvärr så har vissa barn ett väldigt litet sömnbehov.
Har ju själv fröken duracell som nu vid fem års ålder sover ca 9 timmar/natt. Inte riktigt tillräckligt, skulle jag vilja säga.
Har inga råd att ge.
Man får väl se det som så att de där små vetgiriga tjejerna helt enkelt vill få ut max av livet.

Vikkan sa...

Utvecklingsfas? Hon har kanske ett behov av närhet och vill då helst inte sova. För då kan hon ju missa något.

Jag minns knappt men jag tror mina 10 månaders sov minst 2 ggr om dagen, en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen och sedan hela natten. Är så glad för det. Nu däremot, när båda är 3:års trotsiga så vägrar de sova middag trots att de helt klart behöver åtminstone behöver en 30 min vila mitt på dagen. Det brukar bli väl gnälligt/bråkigt runt lunch.

Råd att ge: Kanske minska ner på sovtiden på dagen något för att få henne att sova längre på kvällen/natten. Var noga med nattningsrutinerna. Börja i god tid innan hon bli "övertrött" och ja, gränsen där är hårfin. ;-)Försök få henne att somna utan att man kliar/vyssar mm. Det kan bli en hel del protester men i slutändan är det sååå värt det.

Håller tummarna för att det ska gå lättre med sömnen.
Kram Vikkan

Jessica - Mamma till Milo sa...

Tack tjejer! Ja denna tjejen är verkligen envis. Men på kvällarna brukar det faktiskt inte vara så svårt att somna henne, hon brukar få välling i famnen och sen somna uppe hos oss. Hon är såå kelig och vill kramas hela tiden nu, det är ju jättemysigt så länge hon kan, vill somna så. Men när hon bara snurrar runt runt så blir det lite svårt. Vi får se hur kvällen idag blir. Jag hoppas ju det var en engångsförteelse. I vanliga fall sover hon 2 ggr/dag, ca 30 min på förmiddagen och kanske 40-50 min på eftermiddagen.

Vi var oxå bortskämda med Milo! Han sov alltid, vi trodde ju det var fel på honom som sov så mycket! Han var 1½ innan han började sova en gång/dag. Innan dess sov han 2 timmar förmiddag och 1-2 eftermiddag. Så JA, detta är lite nytt för oss;)

Jessie sa...

Hola!
Jag har just NU en liten tävling i min blogg där du kan vinna ett lyxigt present paket från Cliniderm värt 200kr.
Gå till denna länken och se hur du ska gå tillväga.
Lycka till.
kram
http://jageenstekare.blogspot.com/2011/01/tavling.html