söndag 12 september 2010

Lia 7 månader idag.

Idag blir Lia 7 månader. Vart tog tiden vägen liksom? Närmre 1 år än nyfödd. Huu, min lilla bebis!

Lia just nu:

Kroppen: För 2 veckor sedan vägde hon 8,1 kg och var 68 lång. Tror nog hon växt på sig en bit till... Hon har 68 på kläder, då sitter det perfekt. Inför hösten har jag köpt 74 och det är stort, men funkar. 2 små tänder har tittat upp under den senaste veckan, med bara 3-4 dagars mellanrum. Aj aj har det gjort... Dom senaste dagarna ser det ut som att håret har satt fart och börjat växa lite, det ser liiite tjockare ut. Eller så är det önsketänkande från Mamman;). Ögonen är fortfarande blå och vi är totalt förundrade över vart hon fått detta ifrån!

Motorik: Hon kämpar och kämpar för att ta sig frammåt på golvet och kommer ungefär ingenstans. Dom senaste dagarna har hon börjat ta sig bakåt så nu är det nog på G. Igår var hon så ivrig att komma fram till mig så då lyckades hon hasa sig frammåt 30 cm. Sen backade jag henne för att se om hon gjorde det igen, men då hade hon glömt det igen;). Hon snurrar runt heela tiden, alltså inte mage-rygg runt, utan ligger på mage och snurrar i cirklar med hjälp av händerna. I gåstolen tar hon sig fram med en faslig fart och har gjort i snart 2 månader, den fattade hon direkt när hon kom ner i den.
Hon sitter bra och stadigt, tippar bara ibland (som på badhuset häromdagen... uhh).
Tuggar på allt, undersöker allt, älskar att pilla på små små lappar, börjar hon med det kan hon hålla på hur länge som helst. Älskar saker som prasslar, gillar inte saker som piper. Pillar i sig lite mat själv, mest majskrokar.

Tal/joller: Jollrar som bara den! Pratar konstant när hon är vaken nästan. Skriker gärna högt när hon är glad, testar rösten ordentligt så det skär i öronen! Pruttar med munnen både när hon är glad och riktigt arg.

Mat: Börjar dagen med en portion gröt vid ca kl.8-9, lite fruktpuré som efterrätt. Vid 12-13 äter hon en halv burk mat och lite fruktpuré. Ibland äter hon något till mellanmål, men oftast står hon sig sen till 16-17 då hon äter lite gröt igen. Vid 20 är hon trött och äter en flaska välling och somnar (oftast). Sover sen hela natten utan mat och vaknar oftast runt 7. Hon äter nog ganska lite, men jag får inte i henne mer. Då bara kräker hon...

Sömn: Sömnen är det som är absolut jobbigast med Lia.Inte på nätterna, utan på dagarna. Att få henne att sova, helt enkelt. Jag sliter mitt hår varje dag. Hon vaknar runt 7, är trött igen efter ca 2 timmar. Då ska hon helst skrika sig till sömns i en halvtimma innan hon ger upp. Sen sover hon 30 minuter ca, sällan mer. Sen är hon vaken till 13-14 på eftermiddagen. Samma sak, skrika till sömns och sen ca 30-40 minuters sömn. Sen måste hon sova en runda till vid 16-17 annars orkar hon inte vara vaken till läggdax och då blir allt heeelt fel. I stort sett varje gång hon ska somnas så ska det skrikas och protesteras. Hon VILL inte sova. Hon har inte TID att sova. Envis är hon med. Tur att jag är ännu mer envis och vinner, för det mesta. Hon behöver ju sova. Hade hon varit pigg och glad hade hon såklart fått vara vaken. Oftast blir det bara ca 1½-2 timmars sömn under en hel dag, vilket jag egentligen tycker är för lite för en sån liten, men hon fixar ju det tydligen. Sen sover hon hela nätterna oftast. Sen 4 veckor tillbaka äter hon inte på nätterna längre, ibland kan hon skrika till och vill ha nappen, men det är ganska sällan nuförtiden. Det är underbart att ha ett barn som sover hela nätterna. Milo åt på nätterna tills han var nästan 2.

Lias favoritsysslor: Leka med storebror, det slår allt! Om han springer runt och leker kan hon ligga på golvet och titta på honom hur längesom helst. Är han på dagis är hon i stort sett alltid gnällig.
Vara hos Mamma är med väldigt poppis just nu, framförallt när det finns massa andra läskiga människor runt om!
Hon älskar när man sjunger med henne och gör rörelser med hennes händer. Att bli pussad på och hissad lite försiktigt upp i luften framkallar oxå skratt, så länge som det inte är för mkt för då blir det skrik istället. Tittut är sjukt roligt just nu, tänk att man kommer fram varje gång;).
Babysimmet är en klar höjdare! Hon skrattar och plaskar hela tiden.
Gåstolen är nog Lias kärlek nr.1. I den kan hon traska runt hur länge som helst. Den senaste veckan har vi dock försökt att bara använda den vid "kristillfällen" då hon gnäller på alla andra ställen och vi måste göra ngt speciellt, så att hon kan lära sig att ta sig fram på golvet med.

1 kommentar:

Sofi sa...

Svarar dig de ilite snabbt nu.. :)

Ja det är framsteg i en faslig fart här. Började förra veckan med att han skulle ställa sig upp mot ALLT. Till och med hunden :D Joline stod också upp vid den här tiden, för att ta dom första stapplande stegen vid 10mån.

Ja det är småfolk, helt ljuvliga.. tur sambon jobbar idag dock;) Lilte väl mycket rosa för hans smak.

Hoppas ni får en mysig dag, här bara regnar det. Kikar in igen när lugnet lagt sig och läser om eran fina Lia :)

Powered By Blogger